PRÍBEH TISÍC A JEDNEJ ČIARY - ORAVSKÁ GALÉRIA V DOLNOM KUBÍNE 15.9.2023

Výstava maliarskej tvorby Braňa Kristína kladie dôraz na čiaru, ktorá sa pod vplyvom zmeny techniky mení na gestickú líniu. Tú vo svojom tvorivom procese vrství, odkrýva, maže, znova objavuje, odtláča, ryje a opäť kreslí. Vytvorené kompozície farebne dotvára, experimentuje s nimi a následne ich spája do nových obrazových príbehov. V maľbe sa prelínajú motívy kresliarskych a grafických techník prenesené akrylom na plátno. Dynamickým gestom stiera pôvodný motív. Štrukturálne, farebné i monochromatické kompozície s hlavným stavebným prvkom, ktorým je čiara, primárne vychádzajú z materiálového experimentu kvasinkového procesu. V štrukturálnej abstrakcii sa objavujú drobné štruktúry kvasinkových bubliniek. Proces vstupuje nielen do  pretvárania matérií prírodných surovín, ale aj do tvorby Branislava Kristína. Postupnosť, procesuálnosť, neriadený psychický automatizmus lovca v pravekej jaskyni, intuitívne a spontánne gestické ťahy plné energie a života. Ako sám autor uviedol, loví a zbiera silné nápady a inšpirácie, hľadá začiatok a prapodstatu v čiare, v bode, z ktorého je čiara zložená. Následne materializuje emócie, zhmotňuje pocity. Žije v prítomnom okamihu. Kreslí všetkým a všade. Tajomstvá a nové príbehy čiary kreslí hľadá a nachádza každý deň.

Jeho tvorba je rozdelená do viacerých oblastí. Experimentálna grafika v kombinácii s kresbou ( kvasové grafiky, kresby na stenách kvasovej nádoby, na matérii kvasu ) , manipulovaná počítačová grafika - digitálna tlač, gestická kresba, prepis kresebných štúdií a grafických záznamov do gestickej maľby, prepis štrukturálnej grafiky do maľby, autorské materiálové experimenty a ich vzájomné presahy. Výsledkom je gestická a štrukturálna abstrakcia. 

Súčasťou výstavy v Oravskej galérii sú po prvykrát verejne prezentované veľkoformátové štrukturálne monotypie - experimentálne grafiky pod názvom KVA.GRI. a monochromatické štrukturálne maľby dotvorené odtlačkami kôstok - zjednodušeným znakom kvasových buniek pod názvom Esencie 3. Posledný cuklus je metaforickým zobrazením bipolarity. Čistoty, pokoja, duchovna na jednej strane a napätia, konfliktu deštrukcie na strane druhej. Mocnina na druhú v názve deklaruje vždy prítomnú nádej, ktorá sa prediera cez vrstvu matérie ako svetlo cez otvory - rany. 

Mgr. Katarína Matušková