BRANISLAV KRISTÍN - MAĽBA A GRAFIKA - GALÉRIA HVIEZDA V TRENČÍNE 6.6. 2024

TAJOMSTVÁ ČIARY, KTORÉ UMELEC NEUSTÁLE HĽADÁ A NACHÁDZA...

Tak by sme mohli nazvať autorov tvorivý príbeh. Áno, základným vyjadrovacím prostriedkom Braňa Kristína sa natrvalo stáva čiara - dynamická, sviežo sa vlniaca, energicky definujúca tvary, ktoré autor kreslí spontánne, s expresiou aj fantáziou, s vnútornou potrebou zhmotniť svoje predstavy, pocity, emócie a myšlienky. Sám autor hovorí :  Vždy je to kresba - teda čiara, línia, čo je základom pri každej mojej práci. Je to hlavný prvok, základný kameň mojej tvorby " . Vo svojom originálnom abstraktnom tvorivom procese túto čiaru vrství, odkrýva, maže, znova objavuje, odtláča, ryje a kreslí. 

Tvorba Braňa Kristína je stále iná, ale logicky sa vyvíjajúca, prekvapujúca, spontánna, uvoľnená, tvorená s nesmiernou predstavivosťou a naplnená silnou energiou. Je experimentálna a zaujímavá tým, že sa v nej neustále objavujú nové presahy v oblasti použitých materiálov, techník i námetov. Hoci je abstraktná, gestická a často štrukturálna, pod nánosmi čiar, bodov, farieb, vrstiev, plôch sa nám objavujú nové imaginárne svety, zázračné krajiny, netušené a paralelné dimenzie zeme a vesmíru.

Východiskom jeho obrazov, kresieb, grafík je okolitý svet, príroda, ktoré neuveriteľne citlivo vníma a stáva sa jeho neutíchajúcou inšpiráciou. Pretavuje ich do abstraktných kompozícií, v ktorých je však veľa nevšedných detailov, ktoré v nás vyvolávajú asociácie a vzdialene pripomínajú ten náš svet reálny.    Vesmír, zem, vzduch, oheň, voda, to je energia. Snažím sa tú energiu, ktorá vychádza z prírody gestom zhmotniť, uchopiť, aby vyšla na povrch a objavila sa v mojej tvorbe "  slová autora.

Jeho rozsiahla tvorba je kontinuálny proces. Všetko, čo okolo seba vidí, ho zaujíma, inšpiruje a to všetko si zaznamenáva do svojho miniatúrneho denníka. A keď maľuje alebo kreslí pracuje s týmito komornými kresbovými záznamami. Zámerne tieto kresby podobne ako grafiky fragmentuje, recykluje počitačovými a svojimi autorskými zásahmi a potom ich prenáša pomocou akrylových farieb na plátna.

Diapazón jeho tvorby je veľmi široký a stále sa rozvíja. Rád kreslí, maľuje a kreslí akrylom na plátno, vytvára počítačovú grafiku a neustále a rád autorsky experimentuje. Veľakrát v maľbe využíva aj odtlačky kôstok. Zaujímavá a unikátna je jeho autorská kvasová grafika, technika na rozhraní maľby a grafiky pod názvom KVA.GRI.  KVAGRI sú veľkoformátové štrukturálne monotypie, v ktorých tvorivo pracuje s ovocným kvasom.

Braňo Kristín je výnimočným umelcom, ktorý vo svojej abstraktnej tvorbe neustále vymýšla, skúša, kombinuje viacero médií - kresbu, počítačovú grafiku, maľbu, aby prostredníctvom nich zaujímavo recykloval motívy, energicky ich prevrstvoval a spojil do nových obrazových príbehov a prejavil svoj cit pre asociácie, imagináciu a invenciu. Charakteristickými znakmi jeho tvorby sú aj zmysel pre štruktúry, spontánny gestický prejav a pre invenčné monochromatické a farebné vyjadrenie diela. Vo svojej kreatívnej tvorbe nám tak prináša veľa impulzov k tomu, aby sme objavovali neobjavené a netušené svety, vnímali ich inak, novo. A zároveň absolvovali dobrodružné dešifrovanie prekvapujúcich detailov a súvislostí, ktoré sú ukryté hlboko pod povrchom....

PhDr. Danica Lovišková